För dig som är barn

Många barn i Sverige har upplevt våld hemma någon gång. Du är alltså inte ensam om dina upplevelser. Oftast är det pappa eller styvpappa som är dum mot mamma. När man som barn har sett eller hört någon man tycker om bli utsatt för våld och hot, så kan man må jättedåligt. Kom ihåg att det aldrig är ditt fel. Det är alltid den som slår, hotar eller är dum mot någon annan som är ansvarig för det.


walrus_small
Vad är våld?

Våld är när någon skadar, hotar, skrämmer eller kränker en annan människa. Våld eller övergrepp kan se ut på många olika sätt. Läs mer om våld och övergrepp här.

 

 

squirrel_small
Vem är ansvarig?
Om du eller din mamma blir utsatta för våld är det aldrig ditt eller din mammas fel. Det är alltid den som slår, hotar, skrämmer eller kränker som är ansvarig. Läs mer om ansvar här.

 

 

chinchilla_small
Att prata med någon om hur man mår
Det kan kännas svårt eller läskigt att prata med någon om hur man mår och vad man har varit med om. Men det är väldigt viktigt att berätta för någon som lyssnar. Då kan man få hjälp och börja må lite bättre. Läs mer om hur man kan känna sig och vem man kan prata med här.

 

donkey_small

 

Vad kan du göra för att känna dig säker?
Det är viktigt att du vet vad du kan göra om det pågår våld eller övergrepp hemma. Läs mer om vad du kan göra och vem du kan kontakta här.