Att prata med någon om hur man mår

Att se eller höra när någon i familjen bli utsatt för våld, eller att själv bli utsatt för våld, är svårt och smärtsamt. Man kan känna sig rädd, arg, ledsen, ensam, illamående, otrygg, skräckslagen eller orolig. Man kan få ont i magen, känna sig stressad, få ångest, hjärtklappning eller ha skuldkänslor. Man kan få svårt att sova eller svårt att koncentrera sig i skolan. Man kanske inte ens kommer ihåg vad som hände. Det kan kännas helt tomt. Inget av det här är konstigt.

allakanslorarok_lila
Alla känslor är ok!

Om man har varit med om något svårt eller skrämmande är det viktigt att få prata om vad som hände, hur det kändes och hur man mår just nu. Då slipper man att bära på alla svåra känslor själv.

 


Trappan-samtal på Ada
På kvinno- och tjejjouren Ada kan du få prata med en vuxen om vad som har hänt och hur du mår. Vi har träffat många barn som har upplevt våld i hemmet. Du kan måla, prata eller använda dockor för att berätta om vad du har varit med om. Vi kommer att lyssna på dig. Vi pratar också om vad som händer i kroppen när man är med om svåra saker. Vi har tystnadsplikt och berättar inte för dina föräldrar eller för någon annan om vad du har berättat för oss.

Maila oss på Ada på info@kvinnojouren-ada.nu.

Ring till oss på Ada på telefonnummer 031-131166.

Enskilda samtal eller gruppverksamhet på Bojen
Bojen finns i Göteborg och har samtal med barn och ungdomar själva eller i grupp. Om du går i en grupp får du träffa andra barn som har varit med om ungefär samma saker som du. På Bojen gör man olika övningar och aktiviteter för att kunna prata om hur man mår och vad man har varit med om. Din mamma kan gå i en grupp tillsammans med andra mammor samtidigt som du går i en barngrupp. Om du vill veta mer om Bojen kan du klicka på länken www.bojengoteborg.se.

Prata med andra vuxna
Du kan ta kontakt med kuratorn på din skola eller prata med någon annan vuxen som du känner dig trygg med. Ibland är vuxna inte så bra på att lyssna på barn. Det kan bero på att de inte vet så mycket om det som du berättar eller att de inte riktigt förstår att du är utsatt för något som inte är okej. Då kan det vara bra att försöka igen eller att hitta någon annan vuxen som lyssnar på dig. Ge inte upp!

Du kan också maila, chatta eller ringa till BRIS – barnens rätt i samhället. Där får du prata med en vuxen, och du kan alltid vara anonym. För att maila eller chatta med en vuxen på BRIS går du in på deras hemsida www.bris.seVill du prata med en kurator på BRIS kan du ringa på telefonnummer 116 111.

Uppdaterad 2016-04-20