Vad kan du göra för att vara säker?

Om det pågår våld eller övergrepp i ditt hem just nu – ring 112. Då kommer du till SOS alarm. De kommer fråga dig vad som har hänt och var det händer. De ser till att ni får den hjälp som ni behöver genom att skicka till exempel polis eller ambulans. Om det inte är en akut situation just nu kan du ringa till polisen på telefonnummer 114 14.

Du kan även ta kontakt med socialtjänsten i den stad eller kommun där du bor. Socialtjänsten har ansvar för att alla barn har det bra hemma. Gå in på din kommuns hemsida och sök efter socialtjänsten. Bor du i Göteborg hittar du kontaktuppgifter till socialtjänsten i den stadsdel som du bor i här.

Om du känner dig osäker på vad du ska göra så kan du prata med någon vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en kompis förälder, en granne, kuratorn eller en lärare på skolan. De kan hjälpa dig att ta kontakt med polisen eller med socialtjänsten.

Du kan ringa eller maila till oss på Kvinno- och tjejjouren Ada. Vårt telefonnummer är 031 – 13 11 66. Om vi inte svarar kan du lämna ett meddelande så ringer vi upp dig. Vår mailadress är info@kvinnojouren-ada.nu. Du kan också chatta med oss på Ada eller med någon annan tjejjour i Sverige.

Andra som du kan höra av dig till är:

BRIS – barnens rätt i samhället
Här får du prata med en vuxen, och du kan alltid vara anonym. För att maila eller chatta med en vuxen på BRIS går du in på deras hemsida www.bris.se. För att prata med någon vuxen på telefon ringer du till BRIS på telefonnummer 116 111.

BUP – Barn och ungdomspsykiatrin
På BUP kan barn och föräldrar få hjälp med sina problem. Här kan du hitta den mottagning som finns närmast dig.